Elektriska longboards

Årets bästa elektriska longboards (2024)

Är du sugen på att införskaffa en elektrisk longboard men osäker på vilken modell du ska välja? Alternativen är många, och likaså skiljer sig kvaliteten märkbart åt från märke till märke.

När man ska välja el-longboard är det smart att börja med att ta reda på vilka brädor de mest entusiastiska och erfarna elbrädeåkarna använder. Dessa veteraner har trots allt sannolikt jämfört och provat flertalet elektriska longboards innan de slutligen landat på sina nuvarande åkdon.

Så, vilka elektriska longboards är egentligen populärast i Sverige år 2024? För att få svar på denna fråga genomförde vi en undersökning bland elbrädeentusiaster i Facebook-gruppen eSk8 Sverige. Undersökningen gick till som så att vi ställde den enkla frågan “Vilken elbräda har du?” och gjorde det möjligt för medlemmarna att lägga till sin egen bräda i listan. Totalt deltog 138 åkare i undersökningen.

Såhär löd resultatet:

Elektrisk longboardAntal röster
Evolve28
Byggt själv20
Backfire19
Meepo board17
Boosted board17
WowGo7
Ownboard6
Den bästa brädan5
Mellow board4
Koowheel3
Revel board2
Adroid board2
Exway x12
Vestar1
Enertion raptor 21
Landwheel1
Syl-08 mountain board1
Summerboard SBX1
Lacroix1

Rent procentuellt och illustrerat med en paj-graf ser fördelningen ut såhär:

Som tabellen och diagrammet visar är Evolve den vanligaste elektriska longboarden i Sverige, som en av fem personer i studien äger. Därefter kommer hemmabyggda “DYI”-brädor i olika former, tätt följt av Backfire. På delad 4:e och 5:e plats kommer Meepo board och Boosted board med 12,3% vardera.

För den oinsatte kanske det här inte säger så jättemycket. Vilka är egentligen dessa brädor och vad är de bra för? Nedan följer därför en lista med beskrivningar av var och en av dessa eldrivna longboards.

De 5 bästa elektriska longboards 2024

1. Meepo board – Bästa el-longboard för pengarna

Meepo Boards skapades när Kieran, en kinesisk civilingenjör boendes i USA, tröttnade på att det inte fanns några bra och prisvärda alternativ till de etablerade elektriska longboardsen som exempelvis Boosted Board. På YouTube lade han upp filmer där han tillverkade och demonstrerade sina egna elbrädor. Responsen lät inte vänta på sig, och resultatet blev ett nytt företag som erbjöd kraftfulla brädor till bra priser, tillverkade av kineser i USA.

På Kierans YouTube-kanal kan du lära dig mer om dessa elektriska longboards och se dem köras i praktiken.

Undertecknad äger själv sedan 5 år tillbaka en Meepo v 1.5 med extra Tesla-batteri och anser det vara ett av de bästa köp han gjort.

Du kan läsa mer om Meepo Boards och var du hittar dem i den här artikeln.

2. Evolve elektrisk longboard

Om du någon gång sett en elbräda med stora hjul av gummi är det troligt att det var en Evolve elektrisk longboard du såg – närmare bestämt en Evolve GTR Carbon All Terrain. Denna bräda samt Evolves andra modell GTR Bamboo 2 in 1 är perfekta för det svenska klimatet som ju kan vara ganska varierande.

Evolve har dock inte bara brädor med stora hjul. GTR Bamboo Street liknar mer en klassisk longboard än något annat.

Brädornas höga kvalitet kommer dock till ett högt pris – från 17 000 svenska kronor. Kanske inget för nybörjare, men för den inbitne elbrädeåkaren som vill ha det allra bästa utan att behöva bygga själv kan det helt klart vara ett alternativ.

3. Backfire – En prisvärd elektrisk longboard

På andra plats bland de kommersiella elbrädorna på listan hittar vi Backfire. Denna bräda har en unik design och erbjuder – trots ett betydligt lägre pris än Evolve – bra teknik för pengarna, som snabbt tar dig långa sträckor. En prisvärd bräda som gör jobbet, helt enkelt!

4. Boosted board – Pionjär i de elektriska longboardarnas värld

Elbrädetillverkaren som genom YouTubern Casey Neistat populariserade elektriska longboards går under namnet Boosted Boards – eller gjorde det åtminstone tills dess att det blev känt att företaget skulle läggas ned i samband med covid-19-pandemin i mars 2024. Boosted boards tillhandahåller riktiga premium-brädor, vilket inte minst illustreras i form av dess saftiga prislappar. I och med företagets konkurs kan det ha blivit svårare av få tag på dessa brädor. Kanske är det dock inte hela världen med tanke på hur många andra bra alternativ som finns därute – ofta till knappt halva priset av en Boosted board.

5. WowGo – Elektrisk longboard

På femte plats av Sveriges mest populära elektriska longboards kommer WowGo – även denna en prisvärd Kinabräda vars åkare brukar vara väldigt nöjda. På WowGos webbplats hittar du brädor från 4 424 kr, och det är inte vilka brädor som helst. WowGos billigaste elbräda kan nämligen gå uppåt 39 km/h, och batteriet räcker i 17 km/h utan att du behöver betala mer för ett extra batteri. En eventuell nackdel med Kinabrädor är att man i värsta fall kan råka ut för sämre support och långa leveranstider. Så länge man behandlar sin bräda väl bör man dock inte behöva vara i kontakt med support särskilt ofta, och chanserna är då goda att man får en snabb och bra bräda för pengarna.

Föredrar du en mindre bräda? Kolla in vår köpguide om årets bästa elektriska skateboards här.